Kävin elämäni ensimmäistä kertaa halal-lihakaupassa. Googlailin hiukan Helsingin tarjontaa ja päädyin pistäytymään Sörnäisissä sijaitsevassa Halal Lahm-nimisessä puodissa. Paikan yrittäjästä löytyy artikkeli Helsingin Sanomien nettisivuilta, ja tällä viikolla bongasin ihan sattumalta juttua myös Yle Fem-kanavalta.
Islam kieltää mm. sianlihan sekä veren syömisen (myös Raamattu kieltää nämä, mutta jostain syystä suurin osa kristityistä syövät näitä hyvällä ruokahalulla), ja lihan tulisi olla myös teurastettu oikein. Oikeaoppinen halal-teurastus tehdään leikkaamalla eläimen kurkku terävällä veitsellä auki, lausumalla samanaikaisesti Allahu Akbar (Jumala on Suurin) ja valuttamalla eläimen veri ulos.
Teurastustapa saattaa kuulostaa raa'alta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Kun yksittäinen eläin teurastetaan yksilönä, se voidaan lopettaa välittömästi. Toisin kuin esimerkiksi liukuhihnoilla sähköshokeilla tapettavat eläimet (joissa eläimet saattavat olla tajuissaan ja tuskissaan pitkiäkin aikoja), halal-teurastettu eläin kuolee heti, eikä joudu kitumaan tarpeettomasti. Kaiken lisäksi Suomessa halal-teurastettavat eläimet tainnutetaan vielä ennen teurastusta, joten huoli teuraseläinten kärsimyksestä on turhaa.
Lisäksi ainakin kyseinen Halal-lihakauppa teurastaa tuotteensa itse, joten niiden alkuperä on helposti jäljitettävissä. Lihat ovat taatusti tuoreita ja laadukkaita, toisin kuin suurten markettien myymät marinadeissa ja tyhjiöpakkauksissa lilluvat roskalihat.
Vaikka et muslimi olisikaan, suosittelen halal-lihaa ja tätä kyseistä kauppaa lämpimästi.
Lisäksi ainakin kyseinen Halal-lihakauppa teurastaa tuotteensa itse, joten niiden alkuperä on helposti jäljitettävissä. Lihat ovat taatusti tuoreita ja laadukkaita, toisin kuin suurten markettien myymät marinadeissa ja tyhjiöpakkauksissa lilluvat roskalihat.
Vaikka et muslimi olisikaan, suosittelen halal-lihaa ja tätä kyseistä kauppaa lämpimästi.