keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Steve Jobsin elämänkerta

Joulupukki toi mukavana yllätyksenä Steve Jobsin elämänkerran, jonka sain vähän aikaa sitten luettua loppuun. Hitaaseen etenemiseen isoin syy oli se, että kirjassa tuli jatkuvasti eteen kaikkia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista halusin ehdottomasti kaivaa lisätietoa. Monesti kävikin niin, että muutaman sivun lukemista seurasi tunnin roikkuminen Wikipediassa tai muissa tietolähteissä. Toki tämä tyyli lisäsi kirjan antamaa iloa ja tietomäärää!

Kirja oli yksi parhaista elämänkertakirjoista, joita olen lukenut. Kirjoittaja Walter Isaacson oli päässyt niin Jobsin kuin hänen lähipiirinsä lähelle sellaisella otteella, jota harvoin näkee. Kirja oli täynnä mielenkiintoisia ja kaunistelemattomia mielipiteitä niin Jobsin kuin hänen läheistensäkin suista. Ja kun itse kirjan päähenkilö ei ollut halunnut sensuroida kirjaa millään tavoin, on tuloksena erittäin rehellisen ja aidon oloinen tarina tästä yhdestä viime vuosikymmenten legendaarisimmista hahmoista.

Itse en juurikaan tuntenut Jobsia ja hänen elämäänsä ennen kirjan lukemista. iPhone ja Macci kyllä löytyy, mutta en juurikaan ollut ajatellut mitä tuotteiden takaa löytyy. Kirjan luettuani sitä tajusi, miksi tuotteet ovat juuri sellaisia kuin ne ovatkin, ja kuinka valtavia prosesseja ja tarinoita niiden takana onkaan.

Kirjan antaman kuvan perusteella Jobs liikkui jossakin nerouden ja hulluuden välimaastossa. Mutta eivätkö suuria saavutuksia aikaansaaneet aina? Ihmisenä mies oli useasti täysin tunteeton ja esimiehenä monesti sataprosenttinen kusipää. Mutta silti hän onnistui kasaamaan ympärilleen voittavia tiimejä, jotka tuottivat ihmiskunnalle ennennäkemättömiä tuotteita. Ja tuotteita kaikilta kanteilta katsottuna, olihan Jobsilla jopa vimmainen suhtautuminen myös laitteiden ulkonäköön, väreihin ja muotoiluun.

Jobsin elämä päättyi vaikean sairauden murtamana lokakuussa 2011, mutta legenda jatkaa eloaan. Jobs oli erittäin mielenkiintoinen hahmo ja hänen intohimostaan ja omistautumisestaan rakastamilleen ja oikeana pitämilleen asioille meistä jokainen voisi ottaa oppia.

Kirjassa kerrottiin myös Jobsin vuonna 2005 Stanfordin yliopistossa pitämästä valmistujaispuheesta, jonka löysin myös Youtubesta. Tähän kannattaa ehdottomasti uhrata se 14 minuttia, jotka nämä kaksi pätkää yhteensä kestävät. Hieno puhe, joka sisältää paljon viisaita sanoja ja ohjeita jokaisen meidän elämäämmne. Puheessa tulee lisäksi käsiteltyä miehen elämän tärkeimmät virstanpylväät, hänen itsensä kertomana.

Stay hungry, stay foolish.

Stanfordin puhe osa 1 
Stanfordin puhe osa 2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti