keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Kaavoituskatsaus 2012 - pakkoluettavaa Helsingin ystäville

Eilen kopsahti postiluukusta Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston julkaisema Kaavoituskatsaus 2012. Ensivaikutelmaltaan kuivakan kuuloinen lehdykkä oli vähällä päätyä samantien paperinkeräykseen, sillä luulin kyseessä olevan jonkun vaikeaa ja tylsää virkamiesjargonia sisältävän aviisin, jonka teksteistä tavallinen kaupunkilainen ei juurikaan mitään tolkkua saa. Olin kuitenkin täysin väärässä!

Kaavoituskatsauksessa käydään läpi kaikki Helsingissä tällä hetkellä vireillä olevat kaupunkirakenteeseen vaikuttavat suunnitelmat, jotka liittyvät niin asumiseen, liikkumiseen kuin työpaikkoihinkin. Jokainen yksittäinen suunnitelma on käyty lyhyesti ja selkeästi läpi, ja niiden sijainti kaupungissa on helppo löytää liitteenä olevista kartoista. Suurimmat kokonaisuudet (mm. Kruunuvuorenranta ja Kalasatama) on esitelty laajemmin, mikä antaa erinomaista kokonaiskuvaa uusien kaupunginosien suunnittelusta ja lähtökohdista. Iso osuus on myös uusilla joukkoliikennehankkeilla, joista löytyy myös hyvää informaatiota.

Jokaisen yksittäisen suunnitelman perästä löytyy asiaa valmistelevan virkamiehen yhteystiedot, joten kuka tahansa voi ottaa asiasta suoraan tekijään yhteyttä. Tämä on mielestäni tärkeää, sillä kaupunkilaisten, päättäjien ja virkamiesten välisiä kuiluja pitää kaventaa kaikilla mahdollisilla tavoilla. Helsinkiä pitää kuitenkin tehdä helsinkiläisten ehdoilla, ja siksi olisikin toivottavaa, että jokainen asioista kiinnostunut kertoisi suunnitelmista omat mielipiteensä suoraan niiden suunnittelijoille. Uskon, että virkamiehetkin arvostavat ehdotuksia, kommentteja ja uusia näkökulmia, joita he itse eivät välttämättä ole tulleet edes ajatelleeksi.

Tulevaisuuden Helsinkiä rakennetaan ja kehitetään toivottavasti jatkossakin vahvasti joukkoliikenteen ja kaupunkirakenteen tiivistämisen keinoin. Kaavoituksella ja rakennuspäätöksillä tehdään erittäin pitkäkestoisia päätöksiä, joista pääsevät nauttimaan/kärsimään myös tulevat sukupolvet. Siksi ei ole lainkaan yhdentekevää, kuka ja miten näitä päätöksiä tekevät.

Kunnallisvaalit ovat edessä jo tämän vuoden syksyllä ja kannattaakin pitää mielessä myös ne oman potentiaalisen ehdokkaan näkemykset Helsingin tulevaisuudesta. Joitain poliittisia päätöksiä voidaan muuttaa helpostikin, mutta esimerkiksi raitiolinjojen tai uusien kaupunginosien kanssa pitää pystyä elämään. Helsingin nykyinen yleiskaava on viimeksi päivitetty vuonna 2002 ja tulevan kaupunginvaltuuston tehtävänä tulee olemaan uudesta yleiskaavasta päättäminen. Se toimii ohjenuorana koko kaupungin kehittämiselle, ja on juuri siksi niin äärimmäisen tärkeä.

Kaavoituskatsaus 2012 jaetaan jokaiseen helsinkiläiseen talouteen ja se kannattaa ehdottomasti lukaista läpi. Etenkin jos olet kiinnostunut kotikaupunkisi kehittymisestä, niin tämä on täysin must. Ja kun kevät ja hienot ulkoilukelit koittavat, toimii katsaus vaikka näppäränä sunnuntaikävelyiden reittioppaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti