sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kurdit nälkälakossa Kolmella sepällä

Kävelin eilen kaupungilla ja törmäsin Kolmen sepän aukiolla Suomessa asuvien kurdien mielenosoitukseen. Paikalle oli pystytetty suuri teltta, jonka sisällä olevat kurdit olivat aloittaneet nälkälakon. Osallistujia näkyi olevan useita kymmeniä, niin miehiä, naisia kuin lapsiakin. Teltan ulkopuoli oli vuorattu asiasta tarkemmin kertovilla plakaateilla, joita kiinnostuneet ohikulkijat tuntuivat lueskelevan kiinnostuneina

Mielenosoitus toimii tukena Turkin vankiloissa tammikuussa alkaneille poliittisten kurdivankien nälkälakolle. Turkissa järjestettävän nälkälakon vaatimuksena on kurdien johtajan, kolmetoista vuotta vangittuna olleen Abdullah Öcalanin vapauttaminen. Lisäksi vaatimuslistalla on Kurdistanin kysymyksen rauhanomainen ratkaiseminen.

Vaikka kurditaustaisia henkilöitä asuu Suomessakin tuhansittain ja uutisissa jotain Kurdistaniin liittyvää tulee vastaan lähes päivittäin, ei kovinkaan moni hirveästi tunne heidän asiaansa. En myöskään minä. Siksi onkin erittäin tärkeää, että kurdit itse ovat nostamassa ongelmiaan meidän tavallisten suomalaisten tietoisuuteen. Vain siten asioihin voi vaikuttaa ja ongelmat saattavat jossain vaiheessa lähteä rullaamaan liikkelle.

Kurdit ovat maailman suurin kansa, joilla ei ole omaa valtiota. Itse kannatan aatetta, jossa jokainen kansa on oikeutettu omaan valtioonsa (oli kysessä sitten kurdit, baskit, katalaanit, palestiinalaiset tai saamelaiset), joten siksi asia on myös omaa sydäntäni lähellä. Kurdistan on jakautunut neljän valtion, Turkin, Syyrian, Iranin ja Irakin alueelle. Kurdeja on kohdeltu kaikissa näissä valtioissa toisen luokan kansalaisina ja vuosikymmenien aikana heitä on kuollut miljoonia. Poliittisesti asia on äärimmäisen hankala, koska asia koskee niin montaa valtiota ja etnistä ryhmää.

Ainoa keino olisi YK:n taholta lähtevä aloite asian ratkaisemiseksi. Myös EU:lla pitäisi olla tässä iso rooli, käydäänhän Turkin kanssa ainakin alustavia keskusteluita EU-jäsenyydestä. Kurdistanin asema tulisi olla tärkein yksittäinen ratkaistava asia ennen jäsenyyden hyväksymistä.

Täysi tuki Kurdeille ja itsenäiselle Kurdistanille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti