lauantai 7. huhtikuuta 2012

Mitt första Stockholm Noir

Ruotsalainen dekkari- ja jännityskirjaskene on ollut kovassa huudossa useamman vuoden, ja sen tunnetuimmat sankarit martinbeckeineen, wallandereineen ja lisbethsalandereineen ovat niittäneet mainetta ympäri maailman. Itse en ole syystä tai toisesta aihepiirin kirjatarjontaan aikaisemmin hirveästi perehtynyt (toki useita leffoja olen nähnyt), mutta nyt on mieleni muuttunut:

Luin Jens Lapiduksen ns. Stockholm noir-trilogian ensimmäisen osan Rahalla Saa ja ihastuin ikihyviksi! Olin kyllä kuullut tästä paljon hyviä kommentteja, mutta silti se ylitti kaikki odotukseni. Toistaiseksi ehdottomasti mukaansa tempaavin kirja, joka on käsisaäni kulunut. Tämä olisi tehnyt mieli lukea non-stoppina kannesta kanteen, mutta ikävästi töissä käyminen yms. velvollisuudet häiritsivät lukukokemusta. :)

Lapidus on entinen lakimies ja on päässyt seuraamaan Tukholman ja Ruotsin järjestäytyneen rikollisuuden toimintaa aitiopaikalta. Se näkyy ja tuntuu tekstistä, joka on äärimmäisen realistista ja kiehtovaa. Kirja vetää lukijan syvälle mukaan alamaailman kuvioihin, ja välillä sitä tuntee elävänsä itse mukana Jorgen, Mradon tai JW:n säädöissä kokaiinin, huorien ja Sture Planin yökerhojen parissa.

Lyhykäisyydessään kerrottuna kirja seuraa useamman henkilön elämää Tukholman alamaailmassa ja sen liepeillä, sekä heidän kohtaloidensa kytkeytymistä matkan varrella toisiinsa. Vaikka kirja menee hetkittäin hyvinkin syvälle yksityiskohtiin tapahtumia kuvatessaan, se säilyy loppuun asti helppolukuisena, loogisena ja totuudenmukaisena. Tämän kirjallisuustyypin perisynti on monesti epärealistiset juonenkäänteet, joihin Lapidus ei onneksi syyllisty.

Suosittelen kirjaa niin tyylisuunnan diggareille kuin ensikertalaisillekin. Uskallan luvata, että pettymyksiä ei ole luvassa. Itselläni on seuraavaksi ohjelmassa trilogian toinen osa.

P.S Jos kirjan maailman sisään haluaa päästä vielä astetta perusteellisemmin, kannattaa tämän kaveriksi etsiä käsiinsä Lasse Wierupin ja Matti Larssonintoimittama teos Ruotsin mafia. Prosentti-, vankila- ja siirtolaisjengit lahden takana joka kertoo yksityiskohtaisesesti naapurimaan järjestäytyneen rikollisuuden historiasta ja toiminnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti