sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Asevelvollisuuslaki rikkoo räikeästi Suomen perustuslakia

Suomen Tasavallan perustuslain kuudennessa pykälässä todetaan seuraavasti: Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Asevelvollisuuslain kolmannessa pykälässä sen sijaan todetaan seuraavasti:  Vapautuksesta sotilaalliseen maanpuolustukseen osallistumisesta vakaumuksen perusteella säädetään siviilipalveluslaissa ja Jehovan todistajien vapauttamisesta asevelvollisuuden suorittamisesta eräissä tapauksissa annetussa laissa.
 Ja tämä asevelvollisuuslaissa mainittu Jehovan todistajien vapautusta koskeva lain kohta vielä tarkentaa: Asevelvolliselle, joka osoittaa kuuluvansa Jehovan todistajat -nimiseen rekisteröityyn uskonnolliseen yhdyskuntaan ja ilmoittaa, että uskonnolliseen vakaumukseen perustuvat vakavat omantunnonsyyt estävät häntä suorittamasta asevelvollisuutta aseellisessa palveluksessa tai missään sitä korvaavassa palveluksessa, voidaan sen estämättä, mitä asevelvollisuuslaissa ja siviilipalveluslaissa säädetään, myöntää lykkäystä ja hänet voidaan vapauttaa asevelvollisuuden suorittamisesta rauhan aikana siten kuin tässä laissa säädetään.
Eli vaikka perustuslain mukaan kaikki Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaisia, vapautetaan Jehovan Todistajat rauhan ajan asevelvollisuudesta kokonaan. Heidän ei siis tarvitse mennä armeijaan, siviilipalvelukseen tai totaalikieltäytyjinä vankilaan. 
Mielestäni tässä rikotaan erittäin räikeästi kansalaisten yhdenvertaisuutta! Miksi toisen henkilön vakaumus asetetaan paremmaksi tai hyväksyttävämmäksi kuin jonkun muun? Mikä tekee Jehovan todistajan pasifismista lain edessä hyväksyttävämmän kuin vaikkapa kristityn, muslimin tai juutalaisen? Miksi useampi kymmenen henkilöä tuomitaan vuosittain vankeuteen aseista kieltäytymisestä, kun joku toinen välttää palveluksen vetoamalla uskontoonsa?
Eikö tämä ole todella väärin?!4 kommenttia:

 1. Pakko kommentoida tätä. Mä en tiedä oletko tässä Jehovan todistajia vai muuten vaan tuota asevelvollisuuslakia vastaan, mutta tuo on totta että kansalaisten yhdenvertaisuutta rikotaan. En tiedä, millä perusteella Kekkonen aikoinaan sen lain sääti, mutta hän oli nähnyt Jehovan todistajia henk. koht. eräässä vankilassa ja todennut, että tässä on vääryys ja nämä ihmiset eivät kuulu tänne.

  Munkin mielestä ihan jokaisella kuuluisi olla oikeus kieltäytyä aseista, eikä saada minkäänlaisia seuraamuksia siitä. Voihan olla, että jos armeija muutettaisiin vapaaehtoiseksi, niin menisikö sinne enää kovin moni? Miksei Suomessa voisi olla niin kuin Jenkkilässäkin: armeija olisi vapaaehtoinen ja siitä alkaa saada palkkaa ne, jotka sinne menevät?

  VastaaPoista
 2. Mä en missään nimessä ole tässä Jehovan Todistajia vastaan, vaan nimenomaan tätä eriarvoistavaa asevelvollisuutta vastaan. Minusta vaan on todella väärin, että joku ihmisryhmä nostetaan paremmaksi vakaumuksensa takia kuin toinen.

  Itse kannattaisin vapaaehtoista asepalvelusta. Päivärahoja voisi korottaa, kun kävijöitä olisi vähemmän. Kun kaikkein motivoituneimmat kävisivät intin, saisivat he myös itse siitä kaikkein eniten irti, kun ei väkisin pakotettuja riippakiviä roikkuisi mukana.

  Jos sota syttyisi, kerkeiäsimme aivan hyvin (esim. näiden vapaaehtoisten intin käyneiden ja kantahenkilökunnan johdolla) kouluttamaan perustaistelujoita muutamassa viikossa taistelukuntoon. Mikään kriisi kun ei ala yhdessä päivässä tai edes viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Jos sota syttyisi, kerkeiäsimme aivan hyvin (esim. näiden vapaaehtoisten intin käyneiden ja kantahenkilökunnan johdolla) kouluttamaan perustaistelujoita muutamassa viikossa taistelukuntoon."

   Millä kompetenssillä sinä teet tuollaisen arvion?

   Minä en usko, että parissa viikossa edes kertauskoulutetaan riittävästi niitä jotka ovat intin käyneet, puhumattakaan nyt ihan keltanokista.

   Noh mielipiteet on kuin p-reikä. Kaikilta sellainen löytyy ja kaikki ne haisee.

   Poista
  2. Kompetenssina 9 kuukauden varusmiespalvelus, tuttavien kokemukset ja puoliaktiivinen reserviläisharrastus. Eli uskon kyllä tietäväni mistä puhun.

   Kävin intin 2000-luvun alussa ja ihan oikeasti ne perussotilaan taidot (jotka kaikille varusmiehille alussa opetetaan) pystyy omaksumaan muutaman viikon intensiivikoulutuksella. Jos jätettäisiin ne petien viikkaamiset, tupien puunaaminen, odottelu ja muu löysä tehottomuus koulutuksesta pois, niin tämä ei olisi mikään ongelma.

   Erityiskoulutukset sitten erikseen, niihin toki tarvitaan huomattavasti enemmän aikaa. Mutta taistelukelpoisen perussotilaan saa kyllä kuntoon tuossa ajassa.

   Poista