sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Leninin vieraana Tampereella

Olin piipahtamassa työmatkalla Tampereella tällä viikolla. Minulle jäi sopivasti luppoaikaa ennen kotiinlähtöä ja päätin pistäytyä kaupungissa sijaitsevassa Lenin Museossa.

Museo sijaitsee Tampereen Työväentalossa, tarkemmin ottaen salissa, jossa Lenin ja Stalin tapasivat toisensa ensimmäisen kerran. Vuosi oli 1905, joten paljon historiaa on kerennyt näkemään myös itse museorakennus! Talo on pidetty upeasti alkuperäisessä kunnossa ja se huokuu omaa arvokasta tunnelmaansa heti sisään astuessa.

Museo on fyysisiltä tiloiltaan kohtuullisen pieni, vain kaksi erillistä huonetta. Silti sain helposti menemään melkein puolitoista tuntia näyttelyä tutkiessa. Museo on jaettu kahteen osioon: ensimmäinen esittelee Leninin elämää yleisesti, toinen kertoo Leninin ja Suomen suhteista. Harva nimittäin tietää, että mies vietti paljon aikaa Suomessa ja oli yksi merkittävimpiä hahmoja maamme itsenäisyyden takana. Siksi jokaisen suomalaisen kannattaisi perehtyä asiaan edes pintapuolisesti, ilman mitään ennakkoasenteita.

Lenin Museon kokoelmat koostuvat pääasiassa valokuvista, kirjeistä, lehtileikkeistä, kirjoista yms materiaalista. Varsinaisia fyysisiä esineitä ei museossa juuri ole. Veikkaan, että samalla kaavalla on menty useampi kymmenen vuotta, mikä ikävä kyllä tekee museokokemuksesta hiukan tylsän. Itse olin asiasta jo etukäteen kiinnostunut ja jaksoin kyllä tutkia tarkkaan kaikki pienimmätkin kuvatekstit ja tarinat, mutta sääliksi käy vaikkapa jotain luokkaretkeläisiä, joiden kiinnostus asiaa kohtaa on lähellä nollaa. Nykyisin olisi varmasti saatavilla vaikka minkälaisia multimedia- yms. esityksiä, jotka elävöittäisivät museokokemusta hienosti.

Kuitenkin oma kokemukseni oli erittäin hieno ja todellakin sen 5€ sisäänpääsymaksun arvoinen. Näyttelystä sai hyvän annoksen Lenin-tietoutta ja ainakin itselläni heräsi mielenkiinto perehtyä miehen kirjalliseen tuotantoon ja elämään tarkemmin. Onhan mies kuitenkin yksi maailman poliittiseen historiaan ja ideologioiden sekamelskaan eniten vaikuttaneita henkilöitä, oli hänen aatteistaan sitten mitä mieltä tahansa.

1 kommentti:

  1. Kiitos realistisesta kirjoituksestasi. Lenin oli tosiaan Tampereella tärkein hahmo. Tamperehan oli tuolloin 1905-1917 teollisuusvoittoinen ja työläisten täyttämä kaupunki. Tietysti Leniniin kohdistuu punainen Suomi jota Tamperekin edusti.

    VastaaPoista