torstai 1. toukokuuta 2014

Henkilökohtainen verotus rankaisee lapsiperheitä

Kuvitteellinen tilanne suomalaisessa lapsiperheessä:

Mies tienaa palkkatyöstään mukavasti, 4000€ kuukaudessa. Vaimo on kotona hoitovapaalla pienen lapsen kanssa ja saa tällä hetkellä Kelalta hoitorahaa 341€ kuukaudessa. Perheen yhteenlasketut tulot ovat siis 4341€ kuukaudessa. Jaettuna henkeä kohti, perheen aikuiset tienaavat 2170€ kuukaudessa.

2170€ kuukausituloilla joutuu esimerkiksi Helsingissä maksamaan veroja ja pakollisia työttömyysvakuutus- ja eläkemaksuja yhteensä 457€. Käteen jäävä osuus on näin ollen 1713€ henkeä kohden. Tällä pärjäilee kivasti, lainanlyhennykset ja laskut saa maksettua vaikka mihinkään extraan ei välttämättä olekaan varaa. 

Yllä oleva verotuksen laskutapa kuulostaa varmasti reilulta ja moni ajattelee, että näinhän systeemi varmasti toimiikin. Mutta ei toimi. Suomen verotusjärjestelmä perustuu henkilökohtaiseen verotukseen. Niinpä yllä oleva esimerkkiperhe maksaakin veroja seuraavasti:

Isä maksaa kuukausipalkastaan veroja 1298€, ja äiti hoitorahastaan 25€. Perheen yhteenlaskettu käteen jäävä rahamäärä kuukaudessa on 3018€, joka tekee aikuista kohden 1509€. Nykymallin suomalaisen henkilökohtaisen ja vaihtoehtoisen perhekohtaisen mallin välillä eroa on yli 400€ käytettävissä olevissa rahoissa.

Jokainen pienen lapsen vanhempi ymmärtää, kuinka isosta summasta on kyse. Hoitorahaa saavat perheet huolehtivat itse lastenhoidosta, eivätkä vie näin kalliita kunnallisia hoitopaikkoja. Yllä mainitun esimerkkiperheen tulot ovat kuitenkin sen verran "hyvät", että sosiaalituet eivät ole heidän ulottuvillaan. Nykyinen, henkilökohtaisiin tuloihin perustuva verotusjärjestelmä ajaa heidät käytännössä lähelle köyhyysrajaa. 

Verojärjestelmässämme on paljon epäkohtia, mutta keskituloisia lapsiperheitä rankaiseva systeemi lienee niistä suurin. Tavoitteeksi tulee asettaa perhekohtainen verotusmalli koskisi niin lapsellisia aviopareja kuin rekisteröidyssä parisuhteessakin olevia perheitä. Lapsettomat ja avoliitoissa elävät maksaisivat veronsa entiseen malliin.

Minkä puolueen/ehdokkaan agendalta löytyy seuraavissa eduskuntavaaleissa? Ainakin minun ääneni on taattu.
2 kommenttia:

  1. "Perheen yhteenlaskettu käteen jäävä rahamäärä kuukaudessa on 3018€, joka tekee aikuista kohden 1509€...Yllä mainitun esimerkkiperheen tulot ovat kuitenkin sen verran "hyvät", että sosiaalituet eivät ole heidän ulottuvillaan. Nykyinen, henkilökohtaisiin tuloihin perustuva verotusjärjestelmä ajaa heidät käytännössä lähelle köyhyysrajaa."

    Lainaus viestittää suurta tietämättömyyttä siitä, mikä on köyhyysraja ja mitä todellinen köyhyys. Esimerkkiperhe ei ole sitä lähelläkään.

    VastaaPoista
  2. 3000 euroa kuussa Helsingissä ei ole paljon. Toki se on todella paljon enemmän kuin monella muulla, mutta heille onkin sitten tarjolla tukijärjestelmiä.

    Tuosta kun vähennät esim asuntolainalyhennykset, yhtiövastikkeet, vakuutukset, lapsen kulut yms, niin eipä siinä enää montaa kymppiä "sukanvarteen" ole laittaa.

    VastaaPoista