Viimeiset viikot ovat tuoneet karuja uutisia monelle työtä tekevälle suomalaiselle. Suuriin irtisanomisiin johtavia yt-neuvotteluita on käynnissä lukuisissa yrityksissä, niin suurissa pörssiyhtiöissä kuin pienissä paikallisissakin toimijoissa. Elämme kovia aikoja.
Moni yritys on raskaasti tappiollinen ja henkilöstökustannuksia leikkaamalla ne pyrkivät tekemään kaikkensa, että toiminta jatkuu. Tällaisissa tilanteissa irtisanomiset ovat jollain tavoin ymmärrettäviä ja ainakin selkeästi perusteltavissa työntekijöille.
Suuri yhteiskunnallinen epäkohta onkin tällä hetkellä se, että myös hyvää tulosta tekevät vakavaraiset yhtiöt suunnittelevat satojen henkilöiden irtisanomisia. Irtisanomisia perustellaan tulevaisuuteen valmistautumisella ja kulurakenteen karsimisella, tuttuja ja kliseisiä slouganeita jokaiselle uutisia seuraavalle. Viimeisimmät esimerkit tällaisista yhtiöistä ovat mm. Kesko ja Metso, jotka molemmat tekevät tältäkin tilikaudelta kymmenien miljoonien eurojen voitollisen tuloksen ja maksavat omistajilleen myös osinkoja.
Osinkojen maksaminen tilanteessa, jossa väkeä irtisanotaan taloudellisin perustein on moraalisesti väärin. Yksinkertaisesti, jos rahaa riittää jaettavaksi omistajille, niin sitä riittää varmuudella myös ihmisten oikeudenmukaiseen kohteluun. Tämä on puhdas arvovalintakysymys.
Ongelmana on, että yritysten omistajia (sijoittajia) kiinnostaa vain raha. Siksi yhtiöt tekevät kaikkensa voittojen maksimoinnin eteen, vähät välittäen juhlapuheissa ja esitteissä mainitusta yhteiskuntavastuista tms. markkinointiväen keksimistä arvoista. Siksi ongelmaan tuleekin puuttua lainsäädännön keinoin.
On säädettävä laki, joka kieltää yritysten osingonmaksun sellaisen tilikauden aikana, jolloin työntekijöitä irtisanotaan tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Tämä estäisi suurimmat ylilyönnit ja ohjaisi yritykset kohti kestävämpää yhteiskunnallista toimintaa. Yritykset saavat tehdä rahaa omistajilleen, mutta eivät keinolla millä hyvänsä. Sitä on aito yhteiskuntavastuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti