tiistai 15. toukokuuta 2012

Baarit kiinni kahdelta

Katselin eilen Ajankohtaisen Kakkosen Känni-iltaa. Perinteiseen tyyliin paikalle oli saapunut iso joukko vieraita, joiden mielipiteet erosivat toisistaan voimakkaasti. Aikaisempia AK:n teemoja ovat olleet mm. paljon kohua aiheuttanut Homo-ilta ja Vihapuhe-ilta, kaikki siis hyvinkin vahvoja mielipiteitä herättäviä aiheita.

Näin oli tälläkin kertaa. Omia näkemyksiä puolustettiin vankasti ja hetkittäin homma meni paasaamiseksi. Ravintola- ja olutväki kannatti vapaampaa alkoholi- ja anniskelupolitiikkaa, sosiaali- ja terveyspuolen ihmiset pääasiassa tiukennuksia. Keskusteluissa käytiin läpi aiheita mm. keskioluen laimentamisesta ja Alkoon siirtämisestä, puistojuopottelusta sekä ravintoloitten aukioloajoista. Vieraana ollut, absolutistina tunnettu Kaisa Leka totesi osuvasti, että "ihmisen oikeus ryypätä herättää käsittämättömän vahvoja tunteita".

Sisäministeri Päivi Räsänen ehdotti helmikuussa 2012 ravintoloiden ja baarien ns. jatkoaikalupien poistamista, sekä niiden anniskelun loppumista jo puoli kahdelta, kun ykyisin alkoholia saa myydä maksimissaan puoli neljään saakka. Ehdotus herätti jo tuolloin valtavan vastalauseiden ryöpyn ja uskon Känni-illan nostavan keskustelun taas uudelleen aktiiviseksi.

Itse olen yleensä ollut Räsäsen kanssa asioista täysin eri mieltä, mutta tässä asiassa pitää kyllä kompata sisäministeriä. Tiedän kokemuksesta ja tuhansia euroja baareihin ja yökerhoihin kantaneena, että ne pahimmat ongelmat ja mokat syntyvät juuri aamuyön pikku tunteina. Tappeluita, nurkkiin kuseskelua ja muuta hölmöilyä tapahtuu eniten juuri aamuneljän ja viiden välillä, kun juhlakansa purkautuu yökerhoista kaduille. Poliisin (yhteiskunnan) resursseja ja verovaroja menee humalaisten törttöilijöiden kaitsemiseen ja ensiavuissa paikkaamiseen. Täysin hukkaan heitettyjä rahoja mielestäni.

Väitän, että jos baarit menisivät kiinni kahdelta, ongelmat vähenisivät. Iso osa juhlijoista suuntaisi noihin aikoihin kotiin, ja aikaisempi nukkumaan käynti helpottaisi seuraavan päivän (ja työviikon) tuskaa. Kaikki tietävät, että kova kankkunen ja sekaisin mennyt unirytmi tuntuvat vielä alkuviikostakin.

Vastaväitteinä on kuultu mm. sitä, että kyllä ihmiset sitten jatkaisivat ryyppäämistä jossakin muualla, kun tarjoilu baareissa loppuu. Varmasti osa niin tekisikin, niinkuin nykyisinkin. Mutta elimistöä ei tietääkseni kuitenkaan ole ohjelmoitu siten, että jos alkoholia ei saa vähintään puoli neljään saakka, on sitä lähdettävä vetämään jonnekin muualle. Kysymys on vain tottumuksista ja uskon ihmisten kyllä oppivan siihen, että baarijuhlinta loppuisi hiukan aikaisemmin. Ja sitäpaitsi jatkoille kutsutaan yleensä mukavaa ja tuttua sakkia, ja niissä touhu menee harvoin sellaiseksi, että poliisin pitäisi niihin puuttua. 95% juhlijoista ei kuitenkaan jaksa jatkoille lähteä, joten en pitäisi niitä senkään takia minkäänlaisena ongelmana.

Myös ravintola-ala on ollut huolissaan. On väitetty tuhansien työpaikkojen katoavan jos aukioloaikoja lyhennetään. Tällä hetkellä ongelmana on se, että ihmiset tulevat baareihin niin myöhään. Jos aukioloajoilla saataisiin ohjattua ihmiset baareihin aikaisemmin, ratkeaisi tämäkin. Yötunnit ovat myös ravintola-alalla työnantajalle niitä kaikkein kalleimpia tunteja ja pari tuntia pois yötyötä keventäisi yrittäjien kuluja. Lisäksi aikaisempi juhliminen vähentäisi myös järjestyksenvalvontatarpeita ravintoloissa, joka yritysten on myös nykyisin hoidettava. Uskon siis vähentyneiden kulujen korvaavan mahdollista menetettyä myyntiä.

Alkoholi aiheuttaa tässä maassa miljardiluokan kustannuksia. Siksi meidän tulee tehdä radikaalejakin toimenpiteitä, että sen yhteiskunnalle aiheuttamia kuluja saadaan karsittua. Suomalaiskansallista junttityyliä on jo kokeiltu, olisiko aika siirtyä tässäkin asiassa jo uudelle vuosituhannelle?










3 kommenttia:

  1. Sinne jatkoille varmaan tulisi sitä tuttua sakkia, mut naapurit siitäkään tuskin tykkäävät. Sitten poliisia juoksutetaan ristiin rastiin koko yö jatkoja rauhoitellen.

    Jos aukioloaikoja aikaistetaan, niin lapset altistuu sille tuhottomalle känniörvellykselle mitä kaupungilla näkee, sillä baareihin ei mennä selvinpäi.

    VastaaPoista
  2. Päädyin tänne sun kommentin kautta ja ton ekan postauksen timanttisen räppivideon myötä selasin eteenpäin ja jäin nyt heti jumiin tähän tokaan tekstiin, josta tietty pakko sanoa omat mielipiteet. Itse pidän hyvänä meininkinä sitä, että esim kalliossa paikat menee kiinni kahdelta. Täällä on ne parit mestat mitkä on neljään asti auki mutta sinnekkin siirrytään vasta kun muut menevät kiinni (städäri hyvänä esimerkkinä). Harvoin tulee käytyä juomassa kyllä muutenkin, että sillä saralla ei kosketa hirveästi itseäni. Tosin silloin kun tulee mentyä niin sinne baariin kyllä siirrytään kotikekkereistä vasta silloin keskiyön jälkeen, jos erehtyy menemään tippaakaan selvinpäin niin meininki on niin hirveetä, ettei sitä yleensä tuntia pidempään kestä katsella. En edes muista milloin viimeksi olisin ollut baarissa tappiin asti. Tai sitten olen vain vanha ja tylsistynyt. Olen myös itse ollut aikanani töissä painobaarissa sekä korjaamolla ja kyllä siellä painossa oli niin paljon mukavampaa kun mesta pistettiin kiinni jo kahdelta. Kyllä se on baareissaki nähtävissä että ne vikat kaksi tuntia on vaan sellasia ryytyneitä humalaisia tunteja, jotka yritetään vielä epätoivosesti käyttää siihen että saadaan joku kotiin vietäväksi. Poikkeuksiakin toki on, kyllä on itsekin frendien kanssa tullu juhlittua täysiä neljään asti ja virossa jopa aamuseiskaan aikoinaan, mutta ei ole kyllä seuraavana aamuna enää naurattanu.

    Eniten mua kuitenkin vituttaa keikat jotka laitetaan alkamaan joskus 24 aikaan (+ päälle vielä se artistien todnäk tahallinen myöhästyminen), useita keikkoja selvinpäin väijyneenä voin sanoa ettei ole mitään vittumaisempaa kuin venata siihen keskiyöhön keikkaa, joka loppuu niihin aikoihin että joudut maksamaan yötaksan dösässä. Keikan alkuun mennessä suurin osa yleisöstä on vetänyt jo niin hirveet lärvit, että puolet keikasta menee siihen kun jengi huojuu sun päälle ja häiriköi muutenki koko keikan ajan. En meinaa, että pitäisi olla selvinpäin keikalla, se on jokaisen oma asia, mutta aikaistamalla näitä aikoja se järjetön dokaus jäisi suoritettavaksi keikan jälkeen niin, että kaikki pystyisi nauttimaan keikoista. On jäänyt monta keikkaa väliinkin ihan vaan siksi ettei ole huvittanut lähteä puolentoistatunnin takia keskellä yötä keskustaan.

    Yhteenvetona jos baarit menisi kahdelta kiinni niin ratikoiden liikennöintiä vois helposti pidentää tunnilla, jolloin saataisiin purettua sitä järjetöntä tunkua dösissä. Bussien ei tarttis ajaa yömyöhään, yötöissä käyvät ihmiset (ravintola-ala pikaruokaloista lähtien, taksikuskit, bussikuskit, poliisit jne.) pääsisi aikaisemmin nukkumaan. Jengi oppis hiljalleen siirtymään niihin baareihin ajallaan, eikä lähtis niin käsistä tää meininki. Täällä Suomessa vaan ihan yleisesti suhtaudutaan negatiivisesti mihin tahansa muutokseen ja Räsänen on päästellyt niin älyvapaita juttuja suustaan, että ihan ymmärrettävästi jengi suhtautuu varauksella sen juttuihin. Ohjelmaa en ole nähnyt, lähinnä lehdistä ja netistä lukenut asiasta, mutta oli nyt siisti päästä floodaamaan tää sun kommenttiboksis tällä. On muuten mun pisin kommentti, jonka olen mihinkään ikinä kirjoittanu, toivottavasti lukihärö ja kirjoitusvirheet ei pilaa tätä ihan täysin. Kiitos tästä ja hyvää torstaita, jään seurailemaan tuleeko lisää räppiä.

    VastaaPoista
  3. Ensinnäkin, kiitos pitkästä ja perusteellisesta kommentistasi!

    Tässä asiassa ollaan sun kanssa samaa mieltä. Itsekin olen viettänyt lukuisia kertoja ns. tappiin asti ja eri kaupunkien yöelämissä on tullut pyörittyä yhteensä varmaankin kuukausitolkulla. Erittäin kivaa on monesti myös ollut, mutta on niitä epäonnisiakin kertoja: niitä, jotka mielellään unohtaa.

    Ajattelen tätä sulkemisaika-asiaa yhteiskunnan kannalta, en yksittäisen ja innokkaan kreisibailaajan kannalta. On todistetusti paljon ihmisiä, ketkä osaavat käyttäytyä ja pitää hauskaa vaikka aamukasiin, mutta ikävä kyllä on myös paljon niitä, jotka eivät osaa. Kun sulkemisaikakeskustelussa laitetaan plussat ja miinukset vastakkain, niin yhteiskunnalle olisi kyllä pitkässä juoksussa huomattavasti edullisempaa/parempaa, että baarit pistäisivät ovet kiinni kahdelta.

    Tällä eduskuntakaudella homma ei enää etene, sillä eduskunta otti asiaan jo kevyesti kantaa. Tuntuu, että talouspolitiikka on vienyt puhdin kaikesta muusta tällä hetkellä. Onneksi sentään on kunnallisvaalit tulossa vaihtelun vuoksi. :)

    Niin, ja räppiä on tulossa lisää. XXL:n listallakin vielä 248 biisiä läpi käymättä.

    VastaaPoista