perjantai 17. toukokuuta 2013

Inhimillisten rajojen ylityksiä

Kävin pitkästä aikaa Eiranrannassa sijaitsevalla Kanuuna-kirpputorilla. Yleensä olen tehnyt täältä mainioita kirjalöytöjä, niin tälläkin kertaa. Riikka Pulkkisen Raja eurolla, Kjell Westön Missä Kuljimme Kerran kahdella. Ahmin ensin mainitun muutamassa päivässä ja ihastuin todella kovasti.

Raja on kirjailija Riikka Pulkkisen esikoisteos. Elokuussa 2006 julkaistua kirjaa on myyty yli 10000 kappaletta ja siitä otettiinkin toinen painos heti julkaisupäivänään. Teos palkittiin tammikuussa 2007 Vuoden esikoisteoksena ja se pokkasi myös Gummeruksen myöntämän Kaarlen palkinnon. Raja on käännetty hollanniksi ja julkaistu nimellä De Grens.

Kirjassa seurataan neljää päähenkilöä, joista kukin tahollaan kamppailee omien, henkilökohtaisten haasteidensa kanssa. Lukijalle selviää jo melko alussa nelikon keskinäiset suhteet, ja tapahtumia käsitellään vuorotellen jokaisen näkökulmasta. Opettaja Julian, lukiolaistyttö Mari, dementoituvaa aviomiestään sureva Anja sekä Julianin 5-vuotias tytär Anni ylittävät vuorollaan inhimillisiä rajoja ratkoessaan elämänsä ongelmia. Nämä rajojen ylitykset tuovat kuvioihin lisää hankaluuksia ja tuskaa, ennenkaikkea heidän läheisilleen. Teoksen nimivalinta onkin oikein osuva.

Itse pidin kaikkein kiinnostavimpana henkilönä Maria, jonka suurimmat draamat muodostuvat naiseksi kasvamisen parissa. Intensiivistä suhdetta äidinkielen opettajaan Julianiin seurataan tiiviisti, kiihkeitä seksikohtauksia peittelemättä. Väkisinkin tulee mieleen edesmenneen Regina-lehden novellit, joita juuri Matin ikäiset tytöt aikoinaan lueskelivat. Ehkä niistä on ammentanut inspiraatiota aikoinaan myös kirjailija Pulkkinen. Ja Riikka Pulkkista yhtään tuntematta, uskallan väittää, että Marin hahmossa on paljon häntä itseään 15-kesäisenä.

Toki muidenkin hahmojen näkökulmaa oli kiehtovaa seurata, mutta aina sitä huomasi odottavansa kohtia, joissa Marin elämää käsitellään. Joku toinen lukija löytää hahmoista varmasti oman suosikkinsa, jonka elämän kokee kiehtovimmaksi.

Kirjan loppu jättää kiusoittelevasti kaikkein suurimmat ratkaisut paljastamatta. Kertooko Julian vaimolleen salasuhteestaan alaikäiseen? Jääkö Mari haikailemaan romanssiaan vai pääseekö hän aikuistumisessaan eteenpäin? Jääkö Anja kiinni miehensä tappamisesta ja kokeeko hän vapauden tunteen toteuttaessaan miehensä viimeisen toiveen? Entä miten käy Annin kaverille Sannalle, jonka Mari pelasti hyisestä joesta?

Juoni kulkee jouhevasti ja mielenkiintoisesti. Jatkuvasti oli pakko lukea vielä muutama sivu eteenpäin. Teksti on taidokasta ja huippuunsa hiottua. Ja varma erinomaisen kirjan merkki on myös se, että hahmot ja tapahtumat pyörivät pitkään ajatuksissa lukemisen jälkeenkin.

Hieno kirja, hieno kirjailija. Tätä lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti