lauantai 21. heinäkuuta 2012

Suomalaisen sotaveteraanin kokemuksia - 90-luvulta

Vuosien 1991 ja 1995 välillä käydyt Jugoslavian hajoamissodat ovat kiinnostaneet minua pitkään. Noihin aikoihin ajoittuvat myös ensimmäiset muistikuvani uutisten katselusta ja ympäröivän maailman tapahtumista. Bosnia-Hertsegovina, Kroatia, Serbia, Sarajevo, Srebrenica ja Mostar ovat varmasti juuri siksi painuneet syvälle mieleeni jo tuolloin, vaikka kokonaiskuvan hahmottaminen ja suurempi mielenkiinto asiaa kohtaan heräsivät vasta vuosia myöhemmin.

Olen koittanut perehtyä aiheeseen jonkin verran niin kirjallisuuden kuin internetinkin kautta. Nyt vihdoin kesälomallani sain käsiini suomalaisen Jani Anttolan kirjoittaman Mustat Lesket-kirjan, joka antaa alueella käytyihin taisteluihn omanlaisensa näkökulman.

Anttolan kirja perustuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa sotilaana Bosniassa, hänen taisteltuaan vapaaehtoisena muslimiarmeijassa sodan viimeisinä vuosina. Kirja kertoo karusti ja kaunistelematta sotilaselämän arjesta (sen iloista ja suruista!) ja maan ankean kauheasta tilanteesta. Mukana on raakoja taistelukuvauksia, humoristisia kokemuksia rintamalta ja iltavapailta sekä kirjoittajan pohdiskelua elämän hetkellisyydestä ja ainutkertaisuudesta.

Anttolan tie Bosniaan on mielenkiintoinen: Hän värväytyi 17-vuotiaana Ranskan Muukalaislegioonaan, jossa hän palveli pari vuotta. Oltuaan legioonan kanssa Bosniassa rauhaa turvaamassa, hän totesi tilanteen olevan käytännössä muslimien kansanmurhaa. Hän karkasi palveluksesta ja liittyi Bosnian muslimiarmeijaan, sillä halusi auttaa hätää kärsivää kansaa. Hänen ja monen muun onneksi totaalinen kansamurha saatiin estettyä, vaikka kroaatit ja serbit kerkesivätkin suorittaa raakalaismaista etnistä puhdistustaan liian kauan.

Seuraavaksi ajattelin lukea toisen suomalaisen, Marco Casagranden muistelmat samoista sodista. Casagrande taisteli Bosnian kroaattien puolella, joten yhtymäkohtia samoihin taisteluihin ja paikkoihin löytyy varmasti. Mielenkiintoista olisi myös tietää, ovatko Anttola ja Casagrande olleet joskus samoissa taisteluissa, toisiaan aseella tähdäten?

Kaikenkaikkiaan kiehtova kirja, jota voi lämpimästi suositella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti