tiistai 19. kesäkuuta 2012

Halal is okay!

Kävin elämäni ensimmäistä kertaa halal-lihakaupassa. Googlailin hiukan Helsingin tarjontaa ja päädyin pistäytymään Sörnäisissä sijaitsevassa Halal Lahm-nimisessä puodissa. Paikan yrittäjästä löytyy artikkeli Helsingin Sanomien nettisivuilta, ja tällä viikolla bongasin ihan sattumalta juttua myös Yle Fem-kanavalta. 

Monen muun elämänkatsomuksen tavoin, myös Islam antaa selkeät ja helpot ohjeet uskonnon mukaiseen ruokailuun. Arabiankielinen sana halal tarkoittaa puhdasta ja/tai sallittua, eli kaikki ruoka mikä on halal, on siis muslimin ruokavaliota noudattavalle sopivaa. Ja koska Suomessa suurin osa myytävästä lihasta on teurastettu "tavallisesti", löytyy kysyntää islamilaisen perinteen mukaan teurastetulle ja käsitellylle lihalle.

Islam kieltää mm. sianlihan sekä veren syömisen (myös Raamattu kieltää nämä, mutta jostain syystä suurin osa kristityistä syövät näitä hyvällä ruokahalulla), ja lihan tulisi olla myös teurastettu oikein. Oikeaoppinen halal-teurastus tehdään leikkaamalla eläimen kurkku terävällä veitsellä auki, lausumalla samanaikaisesti Allahu Akbar (Jumala on Suurin) ja valuttamalla eläimen veri ulos. 

Teurastustapa saattaa kuulostaa raa'alta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Kun yksittäinen eläin teurastetaan yksilönä, se voidaan lopettaa välittömästi. Toisin kuin esimerkiksi liukuhihnoilla sähköshokeilla tapettavat eläimet (joissa eläimet saattavat olla tajuissaan ja tuskissaan pitkiäkin aikoja), halal-teurastettu eläin kuolee heti, eikä joudu kitumaan tarpeettomasti. Kaiken lisäksi Suomessa halal-teurastettavat eläimet tainnutetaan vielä ennen teurastusta, joten huoli teuraseläinten kärsimyksestä on turhaa.

Lisäksi ainakin kyseinen Halal-lihakauppa teurastaa tuotteensa itse, joten niiden alkuperä on helposti jäljitettävissä. Lihat ovat taatusti tuoreita ja laadukkaita, toisin kuin suurten markettien myymät marinadeissa ja tyhjiöpakkauksissa lilluvat roskalihat.

Vaikka et muslimi olisikaan, suosittelen halal-lihaa ja tätä kyseistä kauppaa lämpimästi.
2 kommenttia:

 1. Kritisoit suomalaista tehotuotettua lihaa melko karulla tavalla. Sinun kannattaisi ehkä vierailla suomalaisten lihatuottajien teurastamoilla, sillä kerroit että "liukuhihnoilla sähköshokeilla tapettavat eläimet (joissa eläimet saattavat olla tajuissaan ja tuskissaan pitkiäkin aikoja)", mikä on on Suomessa laitonta. Suomalaisessa lihantuotannossa on paljon parannettavaa, sitä en kiellä, mutta eläinrääkkäystä ei sallita ja tapauksiin puututaan (ja mielestäni tähän tulisi olla resursseja enemmän).

  Tiedät varmasti, että niin kaupasta, kuin lihantuottajilta suoraankin saa luonnonmukaisesti tuotettua lihaa, joka on varmasti hyvää ja tuoretta sekä mikä tärkeintä - eettisesti tuotettua. Tällöin liha ei ole uhrattu Allahille, mistä en itse pidä en sitten yhtään (että liha on uhrattu yhtään millekään jumalalle).

  Halal-teurastuksessa oikeaoppisesti kaula katkaistaan ilman tainnutusta. Suomen laissa tämä on kiellettyä, sillä eläin kärsii tarpeettomasta kivusta ja tuskasta, koska se kuolee verenhukkaan. Suomessa sallitaan kuitenkin halal-teurastus siten että kaula katkaistaan yhtäaikaa tainnutuksen kanssa, siis ei ennen, vaan yhtäaikaa. Ei kuitenkaan ole varmaa, noudattavatko kaikki halal-teurastajat tätä, koska kaikki muslimit eivät hyväksy lihaa, joka on tainnutettu yhtäaikaa katkaisun kanssa. Islam on myös tarkka siitä, kuka rituaalin tekee. Suomalaisissa teurastamoissa teurastajana toimii henkilö, joka osaa hoitaa asian oikein: niin että eläin ei kärsi ja teurastus suoritetaan asianmukaisilla välineillä ja hygieenisesti. Halal-teurastaja ei välttämättä aina ole tällainen - vaikka pitäisi tietysti olla.

  Kuten blogikirjoituksessani kerroin, EU-komissio on huolissaan siitä, että halal-lihaa käyttävät muutkin kuin muslimit. Komissio siis myöntää, että halal-teurastus on eläinrääkkäystä. Sitähän se on: eläin ei kuole välittömästi vaan kokee ylimääräistä kipua ja tuskaa, mikä on laissa kielletty...

  Halal-teurastuksen salliminen on uskonnolliselle ryhmälle annettu erityislupa rääkätä eläimiä.

  VastaaPoista
 2. Ikävä kyllä totuus suomalaisessa lihantuotannossa on monesti juuri kuvailemaani. Viime vuosina on saatu nähdä ihan tarpeeksi karmaisevia kuvia sikatiloilta, joissa eläimiä kohdellaan järkyttävissä oloissa (taas erinomainen syy olla syömättä sianlihaa!).

  Luomulihaa saa nykyisin onneksi hyvin kattavasti, suunta on oikea. Lihan uhraus Allahille on aika pieni ele/kiitos ruuasta, vähän niinkuin ala-asteella jouduttiin toteamaan ennen ruokailua "siunaa Jeesus ruokamme". Toki muiden kuin muslimeiden ei tarvitse halal-lihaa syödä, niinkuin ei muslimeiden tarvitse syödä sianlihaa. Reilu peli puolin ja toisin.

  Mitä halal-teurastuksen eettisyyteen tulee, niin tutkimustulokset osoittavat seuraavaa: halal-teurastuksessa kaulan verisuonet leikataan poikki, niin eläin aivokuolee välittömästi. Näin se ei enää tunne kipua. Perinteinen länsimainen teurastustapa pysäyttää vain sydämen, ja kivun tuntemus jatkuu vielä hetken, ennen kuin eläimestä tulee aivokuollut.

  Eli länsimainen, perinteinen teurastustyyli on tässä se eläinrääkkäävämpi ja epäeettisempi tapa. Ikävä kyllä se vain tuntuu olevan yleisesti hyväksytty tapa tappaa eläin.

  VastaaPoista