torstai 14. toukokuuta 2015

Reserviläiskirjeen hype jäi hyödyntämättä

Puolustusvoimat ilmoitti alkuvuodesta, että se lähettää jokaiselle armeijan käyneelle reserviläiselle kirjeen, jossa kerrotaan kyseisen henkilön sodan ajan sijoitus ja tehtävä. Ukrainan kriisin ja Itämeren alueen kiristyneen ilmapiirin takia uutinen herätti pientä kohua, ja mm. Newsweek uutisoi Suomen valmistautuvan lähiaikojen kriisitilanteisiin olemalla yhteydessä omaan armeijaansa. Kohu laantui, kun PV vakuutti, että kirjeen lähettämistä oli suunniteltu useita vuosia ja postotusajankohtakin päätetty jo reilusti ennen Ukrainan sodan alkamista.

Kirjeet lähetetään vastaanottajille toukokuun aikana. Osa on postia jo saanut, loput odottavat postiluukun kolahtamista malttamattomana. Sosiaalinen media ja työpaikkojen kahvipöytäkeskustelut ovat täyttyneet keskustelusta kirjeen ympärillä, ja armeijamuistoja on toisteltu moneen kertaan. Jopa henkilöt, joita intti ei kiinnostanut aikoinaan millään lailla, ovat olleet innoissaan ilmoitetuista sijoituksistaan. Samoin moni on ollut todella pettynyt, kun armeijalla ei ole tarjota virallista sodan ajan tehtävää, vaan paikka löytyy reservin reservistä.

Itsekin sain kirjeen. Olin tyytyväinen sen sisältöön, sillä reservissä hankittu osaaminen ja lukuisat kertausharjoitusvuorokaudet olivat vaikuttaneet sijoitukseeni. Rehkiminen siis palkittiin mielenkiintoisella tehtävällä.

Se mikä kirjeessä hämmästytti, oli sen valju ulkoasu. Virkamieshenkistä lätinää salassapitovelvollisuudesta ja rekisterin tietojen päivittämisestä. Siinäpä sisältö. 900000 kirjettä innokkaasti sen saapumista odottaville vastaanottajille, ja tässä paras suoritus, mihin Puolustusvoimat pystyy?

Eikö kirjeen virallisen osuuden mukaan olisi voinut laittaa infoa maakuntakomppanian toiminnasta, MPK:n (Maanpuolustuskoulutusyhdistys) kattavasta kurssitarjonnasta, paikallisjoukoista tai muusta kohderyhmää mahdollisesti kiinnostavasta? Ja eikö tässä olisi ollut otollinen paikka mainostaa asevelvollisuusarmeijan etuja tai tuoda julki muita PV:lle tärkeitä viestejä?

Todella moni tuttu on todennut, että "olisi kiva päästä kertaamaan". Harva on kuitenkaan niin aktiivinen, että jaksaisi lähteä käymään aluetoimistoissa selvittelemässä vaihtoehtojs. Nyt olisi ollut huikean hyvä sauma saada muutama tuhat innokasta uutta henkilöä mukaan vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan. Hutiin meni.

Uusi hallitus on alustavasti luvannut Puolustusvoimille lisää määrärahoja. Ehkä panssarivaunuhankintojen sijaan varat kannattaisi kuitenkin ohjata lyhentämättömänä viestintäosastolle?


1 kommentti:

  1. Kirjeiden lähetyksellä testataan mm. lkp-kirjeiden lähetystä. Myös nettikommentointia analysoidaan ja kerätään dataa. Siis oikeasti kirje on paljon merkityksellisempi kuin ymmärretään.

    VastaaPoista