maanantai 8. heinäkuuta 2013

Saimaannorpan tukalat ajat käynnissä

Olen aikaisemminkin kirjoitellut saimaannorppa-asioista. Ikävä kyllä asia on jälleen ajankohtainen, kun silmiini osui tänään uutinen Ylen sivuilta: Kaksi kuuttia kuoli kalaverkkoihin Savonlinnassa.

Alueella voimassa oleva verkkokalastuskielto kestää huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun. Kun kielto nyt sitten muutama päivä sitten päättyi, löytyi verkoista heti kaksi kuollutta tämän kevään norppaa. Yksinkertaisempikin siis ymmärtää, että kieltoaika ei ole riittävä.

Keski-Saimaalla lomaileva tuttavani kertoi, että suurin osa verkkoihin ja katiskoihin kuolleista saimaannorpista jää ilmoittamatta viranomaisille. Syynä on pelko siitä, että kieltoalueita ja kalastusrajoituksia laajennetaan. Kun "uhriluku" pysyy mahdollisimman pienenä, voivat alueen paatuneimmat norppavihaajat jatkaa perinteisiä kalastusmetodeitaan huoletta jatkossakin.

Jos saimaannorppa halutaan säilyttää, tulee keinoja koventaa. Verkkokalastuskiellon voimassaoloaikaa tulee pidentää, parasta lajille olisi ympärivuotiset rajoitukset. Kalastusta ei Saimaalla tarvitse lopettaa, norppaystävällisiä tapoja löytyy jokaiselle kalamiehelle ja -naiselle.

Toimenpiteitä tarvitaan heti, vuoden päästä voi olla jo myöhäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti