keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Kirkolliset juhlapyhät vapaasti käytettäviksi lomapäiviksi

Taas on se aika vuodesta, kun on kyllästymiseen asti saanut kuunnella kiistelyä siitä, saavatko kaupat olla loppiaisena auki vai ei. Osa maakuntien alueellisista kauppakamareista onnistui jälleen kerran hakemaan poikkeuslupia oman alueensa liikkeiden aukiololle, tärkeimpänä perusteena lomiaan viettävien venäläisturistien valtava määrä. Osa kunnista ja kaupoista jäi nuolemaan näppejään.

Loppiainen on yksi Suomen laissa mainituista 12:sta kirkollisesta juhlapäivästä. Näinä päivinä mm. kaikki julkiset virastot, pankit, postit, Alkot yms. ovat kiinni. Kiinniolosäännökset koskevat myös suurinta osaa vähittäiskaupoista, mutta poikkeuslupia on siis mahdollista hakea.

Suomessa ei perustuslain mukaan ole virallista valtionkirkkoa. Siksi tuntuukin erikoiselta, että yhdellä uskonnolla on kyseenalaistamaton yksinoikeus määritellä, milloin suomalaiset viettävät juhlapäiviään. Vaikka vielä n. 78% kansasta onkin kristillisten kirkkojen jäseniä, kuinka moni heistä oikeasti tietää, miksi loppiaista tai helatorstaita vietetään? Miksi kaiken toiminnan tulee pysähtyä keskelle viikkoa, jos yksi uskontokunta viettää silloin juhlapäivää?

Minusta kaikista kirkollisista juhlapyhistä tulisi luopua. Näiden aiheuttamat arkivapaapäivät tulisi voida vaihtaa vapaasti käytettäviksi lomapäiviksi, joita kukin voisi käyttää oman harkintansa mukaan missä vaiheessa vuotta tahansa. Kristityt voisivat käyttää niitä edelleen halutessaan vaikkapa pääsiäisen tai joulun viettoon, eli heidän kohdallaan mikään ei varsinaisesti muuttuisi. Muslimit, juutalaiset, hindut ym. voisivat sitten vastavuoroisesti käyttää vapaapäivät omien juhlapäiviensä aikana. Myös ateistit saisivat viettää vapaitaan milloin tahansa, ilman, että heidät pakotetaan "juhlimaan" jonkin toisen elämänkatsomuksen mukaisia merkkipäiviä. Tämä olisi mielestäni aidosti tasa-arvoista, juuri niinkuin mamme perustuslakikin vaatii.

Kun turhat, koko Suomen pysäyttävät juhlapäivät poistettaisiin, hyötyisi siitä koko yhteiskunta. Työntantajat todennäköisesti ottaisivat tämän muutoksen ilolla vastaan, kun kummalliset koko firman toiminnan seisauttavat pyhät häviäisivät. Jos joku haluaa Helatorstaitaan viettää, varmasti löytyisi joku tämän innokkaan kristityn työvuoroa korvaamaan. Myös suomalaisten työpaikkojen perinteiset kiistat, kuka saa pitää lomat pääsiäis- ja juhannusviikoilla, jäisivät kokonaan pois. Tämä toisi tasa-arvoa työelämään, kun jatkossa osa ei pääsisi hyötymään arkipyhien antamista pidemmistä lomista.

Vappu, itsenäisyyspäivä ja uuden vuoden päivä olkoon jatkossakin kansakunnan kollektiivisia vapaapäiviä. Kyllä näitä yhteisiä juhlapäiviä muutama tarvitaan, mutta ilman kaikkia pakottavaa kristillistä sanomaa.

Pääsiäisvapaita odotellessa...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti