sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Söndag chillout

Viime vuosina olen oppinut pitämään sunnuntaipäivistä. Aikaisemmin viikon viimeinen päivä aiheutti kauheaa ahdistusta ja tuskailua pian alkavan arkiviikon ja aherruksen takia. Sunnuntai oli ehdoton inhokkipäivä ja masennus alkoi hiipimään mieleen jo lauantai-iltana nukkumaan käydessä.

Mutta taas tänään, äärimmäisen kiva päivä takana, eikä minkäänlaisia ahdistuksia. Veikkaan, että iso osa sunnuntaimasennuksen poistumisessa on alkoholin käytön vähentämisellä. Aikaisemmin lauantait kuluivat enemmän tai vähemmän juopotellen ja juhlien, ja krapula aiheuttaa tunnetusti kauheita henkisiä ja fyysisiä oloja. Ne yhdistettynä koko päivän sohvalla makaamiseen ja seuraavana päivänä alkavan työviikon miettimiseen olivat omiaan saamaan mielen apeaksi. Eli tässäkin asiassa on saatu kaksi kärpästä yhdellä iskulla, ei krapulaa - ei ahdistusta.

Joka tapauksessa, tämän sunnuntain kruunasi huippuhyvä ruoka ja viini. Väänsimme avopuolisoni kanssa herkullista maa-artisokkakeittoa, joka oli kaiken lisäksi lapsellisen helppoa tehdä. En ole aikaisemmin edes maistanut maa-artisokkaa, mutta jatkossa tuosta tulee väännettyä varmasti jotain muutakin. Ohje oli seuraava:

5-6 maa-artisokkaa kuorittuna ja pilkottuna
2 jauhoista perunaa
1 sipuli
puoli litraa vettä
Koskenlaskija juustoa
ruokakermaa
persilijaa

Ensin käristetään silputtu sipuli kattilan pohjalla, sitten sekaan pilkotut maa-artisokat ja perunat. Päälle vesi, annetaan kiehua kunnes ainekset ovat pehmeitä. Sekaan laitetaan nokareina puolikas Koskenlaskija-juusto ja kaikki aineet sekoitetaan soseeksi tehosekoittimella. Samalla voi keittoon lorottaa vielä sekaan puoli purkkia ruokermaa. Valmista, ennen tarjoilua vielä hiukan persilijaa pintaan.

Toimii huikean hyvin pimeinä ja kylminä talvi-iltoina, jollaisia tässä on vielä kuitenkin edessä. Oma ateriamme kruunailtiin argentiinalaisella Elsa Bianchi Chardonnaylla. Todella hyvä, ei niin perinteinen chardonnay. Sopii mielestäni hienosti juuri talvisten keittojen kaveriksi, ei niinkään kesäiseksi lipittelyviiniksi.

Leppoisan sunnuntain kruunaa Bo Kaspers Orkester, vaikkapa tämä biisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti