tiistai 7. helmikuuta 2012

Kasarmialueista uusiksi kaupunginosiksi

Tänään keskiviikkoaamuna klo 9.30 Puolustusvoimat pitää tiedotustilaisuuksia ympäri Suomen. Tarkoituksena on kertoa suunnitelmista tulevien vuosien säästöjen suhteen. Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan joidenkin joukko-osastojen lopettamista ja henkilökunnan vähennyksiä. Joissakin huhuissa on puhuttu jopa kuuden joukko-osaston lopettamisesta ja 1200 henkilön irtisanomisesta.

Itse en kannata nykyisenlaista asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusjärjestelmää. Se on mielestäni aikansa elänyt, eikä nykyaikaisia sotia enää käydä mies miestä vastaan pitkin metsiä. Kylmän sodan aika on ohi, eikä Suomella ole tällä hetkellä minkäänlaista realismiin perustuvaa sotilaallista uhkakuvaa näköpiirissä. Jatkan tästä aiheesta jossain myöhemmässä vaiheessa, sillä nyt keskityn säästöpäätösten muunlaisiin vaikutuksiin.

Jos joukko-osastojen lopetuksesta tänään todella ilmoitetaan, niin omissa toiveissa on ainakin Helsingin Santahaminan ja Lahden Hennalan varuskuntatoimintojen lopettaminen. Yksinkertaisena syynä oikeastaan se, että molemmat sijaitsevat niin keskeisillä ja hienoilla paikoilla, että niiden pitäminen sotilasalueina on silkkaa typeryyttä.

Lahden Hennalan varuskunta sijaitsee parin kolmen kilometrin päässä keskustasta, keskellä vahvasti kehittyvää Etelä-Lahtea. Lahti kasvaa ennenkaikkea pääkaupunkiseudun suuntaan ja uutta tonttimaata ja kaupunkirakenteen tiivistämistä tarvitaan jatkuvasti lisää. Nyt Hennala on kummallinen aidattu saareke keskellä vilkasta kaupunkialuetta.

Helsingin Santahamina on upea saari Laajasalon kaupunginosan vieressä ja alue suorastaan huutaa uusia, siviiliasukkaita. Kaakkois-Helsinki tarjoaa kattavat palvelut asukkailleen, joita Santahaminan asuinkäyttöön muuttaminen vain vahvistaisi entisestään. Pääkaupungissa olevaa rakentamatonta Itämeren rantaa ei ole tarjolla kovinkaan paljon, mieluummin rantoja pitkin talsisivat kaupunkilaiset kuin sotilaat.

Molemmat alueet ovat vanhaa, alunperin venäläistä rakennuskantaa 1800 ja 1900-lukujen vaihteesta. Alueilla on huippuhienoja ja hyväkuntoisia punatiilirakennuksia, jotka soveltuvat erinomaisesti asuin- ja yrityskäyttöön. Alueilla löytyy jo lähes valmis tieverkko yms. infrastruktuuri, joten ne ovat unelma-alueita myös säästyneiden veroeurojen kannalta. Molemmille alueille mahtuu lisäksi jonkin verran täydennysrakentamista, jonka suhteen täytyy tosin pitää huoli, että ne istuvat vanhaan historialliseen miljööseen jouhevasti.

Asuin itse muutaman vuoden Kouvolan Kasarminmäellä, joka oli myöskin vanhaa armeija-aluetta. Vanha varuskunta oli muuttunut hienoksi asuinalueeksi ja Kymenlaakson Ammattikorkeakoulun kampusalueeksi. Onnistuneella täydennysrakentamisella alue on yksi Suomen makeimpia, kannattaa mennä katsomaan! Uskallan väittää, että kyseessä on Suomen hienoin kampus, kaikki korkeakoulut mukaanlukien. Myös Lappeenrannassa on vastaava, vuosisadan alusta kotoisin oleva varuskunta-alue, joka on nykyisin asuin- ja yrityskäytössä.

Päätökset kirpaisevat paikallisesti, mutta kun alueet pikkuhiljaa muuttuvat kaupunkilaisten uusiksi olohuoneiksi, niin vanhojen aikojen haikailu unohtuu nopeasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti