perjantai 10. tammikuuta 2014

Hesarin tekopyhä etninen profilointi

Helsingin Sanomien Nyt-liitteen yksi tämän hetken luetuimpia juttuja on raflaavasti otsikoitu Huivin riisuminen oli elämän suurin päätös muslimibloggari Nimo Samatarille. Itsekin luin artikkelin, mutta jäin ihmettelemään, missä se muslimibloggari oikein luuraa?

Toimittaja Pauliina Grönholmin juttu kertoo espoolaisesta, 18-vuotiaasta Nimo Samatarista, joka kirjoittaa suosittua Girl With Attitude-blogia. Samatar on syntynyt Suomessa, mutta hänen vanhempansa ovat kotoisin Somaliasta. Tummaihoisena hän on joutunut kohtaamaan paljon ennakkoluuloja ja hänen suomalaisuutensakin on monesti kyseenalaistettu.

Grönholmin artikkelin pääpointtina on Nimon päätös luopua islamin opin mukaisen huivin käyttämisestä. Samatarin mukaan ensimmäinen päivä ilman huivia oli hänen "elämänsä pahin". Jutussa ihmeteltiin myös miksi tummaihoiselta Suomessa on aina tapana kysyä, mistä hän on kotoisin.

Niin, jäin kaipaamaan Hesarin hehkuttelemaa muslimibloggaria. Samatarin blogista sellaista en löytänyt. Sen sijaan löysin tavallisen suomalaisteinin pitämän blogin, jossa puidaan muotia vähissä vaatteissa, baariseikkailuja, parisuhteita ja koulukuvioita. Islamista löysin tasan yhden jutun, sellaisen jossa kirjoittaja kertoi olleensa vieraana Ajankohtaisen Kakkosen Islam-illassa. Tämä ei vielä täytä mielestäni kriteereitä muslimibloggariuteen.

Vai ovatko ne kaikki sadat suomalaiset, suositut lifestyleblogit sitten kristittyjä blogeja? Hesarin logiikalla näin täytyy olla, sillä kaikissa niissä esiteltiin kovasti kristinuskon isoon juhlaan, Jouluun liittyviä asioita ja ihanuuksia.

Grönholm ja Helsingin Sanomat syyllistyvät artikkelillaan samanlaiseen etniseen profilointiin, kuin mitä itse kritisoivat.

2 kommenttia:

  1. Ymmärsin jutusta, että juuri se ns. normaaliksi teiniksi kasvaminen oli vaikeaa, koska tytön perhe ei tykännt huivin riisumisesta ja siitä, että tyttö on liian suomalainen. Minusta on hienoa tarkastella välillä näinkin päin erilaisuutta. Kiitos kun toit esiin blogin, kävin lukemassa ja pidin nuoren naisen kirjoituksista.

    VastaaPoista
  2. Mitä itse ymmärsin, niin tytön perhe suhtautui suht ymmärtäväisesti huivista luopumiseen, mutta maahanmuuttajavaltaisen koulun oppilaat olivat aivan toista maata, hän kertoikin, että jotkut aivan käänsivät hänelle selkänsä. Mikä on minusta aika erikoista, kun tyttö ja luultavasti moni koulukavereistakaan ei ole erityisen uskonnollinen.

    VastaaPoista