torstai 11. huhtikuuta 2013

Alkoholittomat oluet testissä

Kesää kohti mennään ja erilaisten juhlien ja kekkereiden luvattu sesonki on edessä. Olut kuuluu oleellisena osana monen juhlimiseen sekä vapaa-aikaan, ja on myös erinomainen ruokajuoma usean ruokalajin seurana.

Onneksi myös alkoholittomia vaihtoehtoja on tarjolla. Isoimmista ruokakaupoista löytyvä valikoima on yllättävänkin laaja, esim Prismoissa ja K-citymarketeissa saattaa olla tarjolla jopa 15 erilaista nimikettä. Valikoimat vaihtelevat hiukan myymälöittäin, etenkin K-ketjun kaupoissa, joissa kauppiaalla on suurempi valta suunnitella valikoima mieleisekseen.

Valitsin testiin 10 olutta. K- ja S-ryhmän kauppojen lisäksi mukana on Lidlin Finkbräu. Jätin hyllyyn kaikki tummat yms. oluet, sillä tarkoitus oli testata nimenomaan kesän juhla- ja lipittelysesonkin sopivia tuotteita.

Oluet on tässä lajiteltu paremmuusjärjestykseen. Perässä pullon/tölkin koko, hinta ja ostopaikka.

1. Warsteiner Premium Fresh, Saksa (0,33, 1,79€, K-citymarket)
Testin voittajaa on kevyt ja raikas. Sopii täydellisesti vaikka kesäiseen puistoon lipiteltäväksi. 

2. Beck's, Saksa. (0,33, 1,45€, K-supermarket)
Tasaisen kärkitaiston hiukan aromikkaampi vaihtoehto. Sopivasti kevyttä humalan makua, toiminee erinomaisesti myös ruokajuomana.

3. Krombacher Pils, Saksa (0,33, 1,59€, K-citymarket)
Kärkikolmikon eniten "saksalaishenkinen". Makua ja aromia riittää, parhaimmillaan kesäisen ruuan kaverina.

4. Erdinger, Saksa (0,33, 1,70€, K-supermarket)
Mukavan vehnäinen maku, ei kuitenkaan liian venhäolutmainen. Ei välttämättä lipittelyjuomaksi, mutta vaikka hääillalliselle alkoholittomaksi olutvaihtoehdoksi.

5. Bavaria, Hollanti (0,5, 1,24€, K-citymarket)
Maistuu koko testikymmeniköstä eniten "tavalliselta Karjalalta". Rehellisen konstailematon peruslager. Edullinen hinta isolla tölkillä, menee vaikkapa mökkisaunan lauteilla istuessa.

6. Nikolai, Suomi/Sveitsi (0,33, 1,15€, K-citymarket)
Positiivinen yllätys. Nikolai kuuluu varmasti jokaisen kaupan valikoimaan. Kevyen makuinen, ripaus katkeruutta. 

7. Finkbrau, Saksa (0,33, 0,49€, Lidl)
Hintalaatusuhteella mitattuna kisan voittaja. Pientä katkeruutta ja sopivasti makuakin. Jotain kuitenkin puuttuu? Tämä voisi kenties toimia aasialaisen ruuan seurassa.

8. Buckler, Hollanti (0,33, 1,49€, K-citymarket)
Helppo ja mauton olut. On kuin vettä joisi. Tämä saattaa mennä sellaisellekin, joka ei erityisemmin oluen mausta pidä. Kuumana kesäpäivänä jääkylmänä nautittuna ok janonsammuttaja.

 9. Lasso, Belgia (0,33, 0,80€, K-citymarket)
Edullinen, mämmimäisen imelä olut. Jos pitäisin porkkanalaatikosta, tämä voisi toimia sen kumppanina. Hiukan teennäisen makuinen.

10. Rainbow, Suomi/Belgia (0,33, 0,49€, Prisma)
Metallinen, vetinen maku. Hiukan imelyyttä. Tämänkaltaisten tuotteiden takia monilla on alkoholittomista oluista niin huono kuva. Ei jatkoon.

Paljon erittäin hyviä tuotteita on siis tarjolla. Top 5:n tuotteita ostan varmasti jatkossakin, sillä entistä suosikkiani Clausthaleria ei tällä hetkellä enää tuoda maahan. Kärkinelikko saa plussaa myös tyylikkäistä longneck-pulloista, jotka miellyttävät esteetikkojen silmää. Kaikki muut ovat tölkkituotteita, eivätkä erityisemmin mitään silmäniloja.

Tämän listan kärkipään tuotteita maistelemalla mielikuva alkoholittomista oluista muuttuu varmasti parempaan suuntaan, ja sehän on pelkästään hyvä asia.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti