tiistai 27. marraskuuta 2012

On vain yksi Kuningas...

...Jaaarii, Jari, Jari, Jaarii Litmanen!

Mika Kaurismäen ja Arto Koskisen hieno dokumentti, Kuningas Litmanen ilmestyi viime viikolla kauppoihin ja vuokraamoihin. Samaan aikaan se sai ensi-iltansa myös Hollannissa, jossa se on saanut osakseen suurta suosiota.

Kaikki 90-luvun puolivälissä futista seuranneet suomalaiset muistavat tv2:n keskiviikkoiset Mestareiden Liiga-lähetykset. Silloin näytettiin aina Amsterdamin Ajaxin otteluita, joissa nuori Jari Litmanen löi itseään toden teolla läpi jalkapallomaailman eliittiin. Tuolloin tuntui suorastaan uskomattomalta, että täältä, silloisesta jalkapallon kehitysmaasta voi nousta yksi maailman parhaista pelaajista. Uskomatonta se olikin, ja juuri siksi niin merkityksellistä.

Dokumenttu kertaa Litin uraa sen alkuajoista aivan sen loppuun saakka (tai vielähän se ei ole virallisesti edes loppunut). Elokuva etenee lukuisien haastatteluiden, uutispätkien ja Jarin omien kertomusten myötä selkeänä jatkumona. Sitä on mielenkiintoista sekä helppoa seurata, vaikka ei olisi koskaan koko miehestä kuullutkaan. Kaikki legendaariset maalit ja uran vaiheet tulee käytyä läpi,  olivat tapahtumat sitten loskaisella lahtelaisella hiekkakentällä, tai Barcelonan Camp Noulla.

Elokuvaa sävyttää kiehtovan melankolinen ja mystinen tunnelma. Vaikka Litmanen kertoo paljon ennen kuulemattomia asioita ja faktoja, jää legendan takana oleva ihminen edelleenkin tuntemattomaksi. Ja tarkoituksellisesti, sillä mies on tunnettu siitä, että haluaa pitää yksityisasiat ominaan ja tulla tunnetuksi vain vihreän veran tapahtumista.

DVD-formaatin hyvät puolet verrattuna leffateatterikokemukseen korostuvat juuri tämänkaltaisissa elokuvissa: itse dokumentin lisäksi levyltä löytyy huikea määrä lisämateriaalia, jotka täydentävät kokonaisuutta erinomaisesti.

Ehkä tämän elokuvan myötä Suomessakin ruvetaan pikkuhiljaa ymmärtämään, kuinka suuresta hahmosta on kyse. On todellakin vain yksi kuningas, Jari Litmanen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti