sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Tummenevaan syysiltaan: Torta di risotto

Kun syksy etenee ja illat pimenevät, niin mikä sopisikaan paremmin ruokapöytään, kuin herkullinen risotto! Perinteistä risottoa jokainen on varmasti syönyt ja valmistanut, mutta tätä mainiota ruokalajia voi myös tarjoilla monin eri tavoin.

Yksi suosikkini on torta di risotta, eli ns. vuokarisotto. Todella helppo toteuttaa ja erilaisia variaatioita löytyy lukuisia. Tässä oma versioni, jonka alkuperäisen reseptin löysin Celia Brooks Brownin Uusi Kasviskeittiö-nimisestä kirjasta. Ohjeessa olevan kesäkurpitsan ja tomaatin voi halutessaan korvata millä tahansa muulla täytteellä. Paprika, munakoiso tai vaikkapa naudanliha käyvät erinomaisesti vaihtoehdoiksi, ja mikäänhän ei estä laittamasta sekaan vaikka näitä kaikkia. Samoin juustojen määrää voit itse säännöstellä, ja vaikuttaa siten annoksen keveyteen.

2-3 dl risottoriisiä (kannattaa tutkia tarkkaan kaupan valikoimaa. Osta esim arborio-lajiketta olevaa riisiä) 

1 kesäkurpitsa n. sentin paloiksi viipaloituina

6-8 kirsikkatomaattia viipaloituna

4 valkosipulinkynttä silputtuna

Tölkki tomaattimurskaa n. 500g

1tl balsamiviinietikkaa

1tl sokeria

Basilikaa revittynä

100g mozzarellaa 1cm kuutioiksi leikattuna

100g kermajuustoa 1cm kuutioiksi leikattuna

50g parmesanjuustoa raastettuna

4rkl korppujauhoja

Merisuolaa ja mustapippuria rouhittuna

Ruokaöljyä

Kypsennä kesäkurpitsat ruskeiksi öljytyllä uuninpellillä, n. 20 minuuttia 200 asteessa. Ripottele runsaasti päälle suolaa ja pippuria.

Laita riisit kiehumaan runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. Keitä n. 10 minuuttia kunnes riisi on kypsää, muttei vielä liian löysää. 

Kuumenna paistinpannulla silputtu valkosipuli, lisää sen jälkeen tomaattimurska, balsamiviinietikka, sokeria, suolaa ja pippuria. Kypsennä kevyellä lämmöllä n. 10 minuuttia. Lisää tässä vaiheessa mukaan runsaasti revittyä basilikaa.

Lisää riisit tomaattikastikkeen sekaan ja sekoita hyvin. Laita joukkoon juustokuutiot ja raaste. Tässä vaiheessa voit lisätä vielä suolaa ja pippuria, jos tarvetta.

Öljyä uunivuoka ja ripottele reunoille sekä pohjalle korppujauhoja. Laita n. puolet riisiseoksesta vuuan pohjalle. Lisää sitten kesäkurpitsat ja kirsikkatomaattiviipaleet tasaiseksi kerrokseksi. Lopuksi peitä vihannekset riisiseoksella. Ripottele päälle korppujauhoja.

Paista 220 asteessa 35-40 minuuttia ja anna sen jälkeen vielä seisoa kymmenisen minuuttia. Ennen tarjoilua, irrota vuoka reunoistaan veitsellä ja kumoa sitten tarjoilulautaselle. Voit vielä kopautella varovasti vuuan pohjaa, jotta risotto irtoaa. Leikkaa veitsellä sopivan kokoisia viipaleita ja nauti!

Viinisuosituksena toimii esimerkiksi portugalilainen Quinta de Espiga, jonka kevyt marjaisuus ja mausteisuus tukee juustoisen risotton makumaailmaa kivasti. Valkoviiniksi sopii vaikkapa argentiinalainen Santa Ana Chenin Blanc. Siinäkin monivivahteisuutta löytyy sen verran, että se ei jää risoton jalkoihin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti